Liavaag.org

Om Strømsborg

Bakgrunnsinfo og slektsgransking

Her er info om Morten René's bakgrunnsinfo med litt slektsgransking om Strømsborg, slik det har blitt fortalt av tidligere familiemedlemmer.

Enebakk er kjent for skog og trevirke. Da Norge fortsatt var under dansk styre (før 1814), hadde familien Collett et gods i Enebakk. Flateby-godset var i Colletts eie fra 1753 til 1828, og var Norges største gods. Henrik Wergeland betegnet Flatebygodset med de glamorøse festene som Den Collettske Eremitage, og faktisk ble Wergelands søster Camilla gift med Peter Jonas Collett. Kavalerbygningen på godset ble senere flyttet til Kirkebygda i Enebakk og brukt som rådhus, skole, bank og trygdekontor for Enebakk. Resten av godset ble revet. En annen kjent eier av skog og trelastindustri i Enebakk, var Holm Jølsen. Han grunnla fyrstikkfabrikken i Ekebergdalen i Kirkebygda, som etterhvert ble Skandinavias største fyrstikkfabrikk. Han var far til den kjente forfatteren Ragnhild Jølsen, som i novellen Brukshistorier (1907) illustrerte miljøet rundt fyrstikkfabrikken.

Kavalerbygningen i Enebakk Kavalerbygningen i Kirkebygda

Kavalerbygningen i Enebakk ble flyttet fra «Den Collettske Eremitage» til Kirkebygda på 1840-tallet.

Mine oldeforeldre Rebekka Johannesd. og Ole Julius Svendsen [Dammyra] flyttet trolig til Ekebergdalen i Kirkebygda nettopp på grunn av arbeid på Fyrstikkfabrikken (1866-86) til Holm Jølsen på Ekeberg. Jølsen oppførte skole, butikk og boliger. En av boligene han oppførte var nedre Solbakken. Forfatteren Jens Ingvald Bjørneboe var bosatt her på 1960 tallet, og min onkel og tante på 1970 tallet. Bygningen ble sener kalt Kalsegården. Av de som har lest bøkene til Ragnhild Jølsen, og Drømmen og hjulet (1964) av Jens Bjørneboe, skulle det være kjent at fyrstikkfabrikken til Jølsen brant ned, og Enebakks drøm om egen jernbane bokstavelig talt gikk opp i røyk. Fyrstikkfabrikken flyttet til Bryn i Oslo og et eventyr var over. Senere begynte min oldefar Julius å arbeide på oljeraffineriet på Steilene i Oslofjorden.

Kirkebygda i Enebakk

Kirkebygda, Enebakk

Mine oldeforeldre Rebekka Johannesd. og Ole Julius Svendsen hadde syv barn, som ble født mellom 1883 og 1900. Den yngste av dem var min bestefar Arne Fritjof Strømsborg, som giftet seg med min bestemor Gunda Johansen. Hun var datter av Bertha og Petter Johansen fra Skura. Noen av hennes slektninger flyttet visstnok til Amerika. Mine oldeforeldre og flere av deres barn bodde på Børter, og det var her de tok i bruk etternavnet Strømsborg. På begynnelsen av 1900-tallet grunnla godset Børter et kraftverk like ved Børtervann og ved Børterelvas utløp ved øyeren. Min oldeforeldres eldste sønn Johan, inngikk tidlig et samarbeid med den nye kraftleverandøren i bygda ved å både bruke strøm i landhandelen sin, og starte salg av lyspærer til de som brukte strøm fra kraftverket.

Børter elverk i Enebakk

Børter kraftverk i Enebakk etablert 1914. Det er til sammen tre gamle kraftverk i Børterelva i Kirkebygda.

Mine besteforeldre hadde fem barn, den yngste var min far Bjørn Harald. Fordi min bestefar og min far begge var de yngste i en stor familie, er noen av mine eldste søskenbarn i samme alder som mine foreldre. Da min far var unggutt, fløtet han tømmer i sommerferien i Ekebergdalen. Etter hvert som han ble eldre ble han forelsket i datteren til «amerikaneren» i bygda, som er min mor Betsy, bedre kjent som Elizabeth Georgette (som er hennes egentlige navn). Faren hennes var grunnlegger av det moderne trygdekontoret i Enebakk. Foreldrene mine flyttet senere til Oslo, men fremdeles bor mange av mine søskenbarn og tremenninger i Enebakk.

Navnet Strømsborg kan skrives som Strömsborg på svensk, samt som Stroemsborg og The Stream Castle på engelsk. Navnet kommer trolig fra Sverige.

Enebakk kirke

Enebakk kirke i Kirkebygda, innviet 12. mars 1104 eller 1204

Eksterne linker

Videre lesing

Til toppen ↑

touch of family