Hamburgerknappen

Fra LiavaagWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Responsive webdesign

Responsive webdesign, eller engelsk Responsive Web Design (RWD), er et webdesign som gir optimale seeropplevelse og enkel navigasjon på alle oppløsninger og skjermtyper. RWD er derfor foretrukket på mobile enheter som nettbrett og smarttelefoner, fordi innholdet er det samme, til tross for at utførelsen er annerledes. Dette gjør at menyene ofte kan bli en utfordring for webdesigneren. Det er derfor omdiskutert hvorvidt man bør bruke menyene slik de er på store skjermer, eller la de kollapse til det velkjente semantiske, og responsive, navigasjonsikonet =. Hamburgerknappen (engelsk: Hamburger button) er et annet navn på dette elementet = som veldig ofte brukes i grafiske brukergrensesnitt på både responsive websider og applikasjoner for nettbrett og smarttelefoner. Ikonet ble opprinnelig laget av Norm Cox, som en del av brukergrensesnittet til Xerox Star. Hamburgerknappen utgjør tre streker, og kan brukes i forskjellige sammenhenger utover å være navigasjonsikon. Dette trippeltegnet kan også bety «hvis og bare hvis», bare for å nevne noe! Det kodes i Unicode som U + 2261, i HTML som & # 8 8 0 1 ; eller & e q u i v ;. Noen webutviklere bruker også TRIGRAM FOR HEAVEN, som i Unicode skrives U + 2630, og i HTML som & # 9 7 7 6 ;

Problemer med hamburgerknappen =

Selv om de tre strekene = har blitt ganske vanlig i responsive websider (i portrettmodus), så finnes det de som er kritiske til menneske-maskin interaksjonen. Luis Abreu har skrevet en grundig artikkel og gitt eksempler på hvorfor hamburgerknappen og hamburgermenyer ikke er optimale i interaksjonsmiljøer. Faktisk publiserte TechCrunch en artikkel skrevet av Josh Constine, som het «Kill The Hamburger Button». De kom frem til at dette semantiske navigasjonsmenyikonet faktisk kan være vanskelig å oppdage på en nettside, eller en applikasjon. Alle navigeringsalternativene som du gjemmer bak hamburgerknappen vil derfor bli brukt mye mindre enn vanlige menyer. Dessuten er de mindre effektive og lite oversiktlige, fordi brukerne gjerne først må åpne selve menyen, før de gis muligheten til å se og nå sine mål til å komme videre. Dessuten kan hamburgerknappen skape konflikter mellom forskjellige plattformers navigasjonsmønstre, da forskjellige operativsystemer også bruker hamburgerknapper på kollapsende menyer.

I hovedsak kan man si at hva som er ute av syne også er ute av sinnet. Eventuelle navigeringsalternativer som skjules bak hamburgerknappen vil derfor bli glemt, eller i det minste brukt mye mindre. Dette gjelder særlig for menyer som ligger på siden. Det hjelper heller ikke å legge hamburgerknappen øverst i høyre hjørne, slik den opprinnelig ble på Xerox Star. Bruker du smarttelefon med bare høyrehånda, så er dette det vanskeligste stedet å nå! Tilsvarende blir det selvfølgelig for høyrehendte brukere der hamburgermenyen er plassert øverst på venstre hjørne.

Ingen løsning

Mye har vært skrevet om problemene, men løsningen er fortsatt ikke klart for alle! Luis Abreu mener at det kan være noen svært sjeldne tilfeller der hamburgerknappen kan være praktisk, men den generelle regelen er å unngå den helt. Løsningen for bedre og grunnleggende menneske-maskin interaksjon på nettsider kan være å gjennomgå informasjonsarkitekturen på nettstedet. Når det kommer til applikasjoner på håndholdte enheter, så kan en fanelinje med bruk av semiotikk (ikoner eller farger) være en løsning på bedre menneske-maskin interaksjon.

Hamburgerknappen er et ikon for responsive menyer og navigasjonsløsninger.

Kilder

Liavaag.org