Frost (Frozen) 2013

Sideversjon per 24. sep. 2023 kl. 00:04 av Administrator (diskusjon | bidrag) (Ny side: ==Frost (originaltittel: Frozen)== Disney-tegnefilmen «Frost» («Frozen») er blant de mest solgte filmene gjennom tidene. Den hadde et budsjett på $150 millioner, men har omsatt for over én milliard dollar på verdensbasis. Dette gjør at Frost er den femte mest solgte filmen gjennom tidene, den mest solgte animerte film, mest solgte film i 2013, og den mest omsatte Walt Disney filmen, samt nest høyest omsatte film distribuert av Disney. Dessuten fikk den to Oscar, for beste…)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)

Frost (originaltittel: Frozen)

Disney-tegnefilmen «Frost» («Frozen») er blant de mest solgte filmene gjennom tidene. Den hadde et budsjett på $150 millioner, men har omsatt for over én milliard dollar på verdensbasis. Dette gjør at Frost er den femte mest solgte filmen gjennom tidene, den mest solgte animerte film, mest solgte film i 2013, og den mest omsatte Walt Disney filmen, samt nest høyest omsatte film distribuert av Disney. Dessuten fikk den to Oscar, for beste animasjonsfilm, og for sangen "Let It Go". Det virkelig interessante med Frost er at den er Skandinavisk og samisk inspirert. Filmen bygger på H.C. Andersens eventyr Snedronningen, men handlingen er lagt til Norge. I plottet slår Anna seg sammen med Kristoff i en episk reise på jakt etter søsteren Elsa, som har kastet en iskald forbannelse over kongeriket Arendelle. På reisen møter de på norske tøffe forhold, og en morsom snømann som heter Olaf.

Nå kan Arendelle høres ut som Arendal, men filmen er inspirert av Akershus Festning i Oslo, Nidaros i Trondheim, og Bryggen i Bergen. Dessuten er reinsdyr som transportmiddel hentet fra samisk kultur. Utover dette er stavkirker, lutefisk, troll, fjordhester, klær og Vikingskip tatt med. Disneys filmskapere besøkte Rørosrein på Røros (Plassje), der de lærte om samisk reinsdyrkjøtt og diverse skandinaviske mattyper. Arendelle er inspirert av Nærøyfjord i Sognefjorden, som er listet på UNESCOs verdensarv (sammen med Bryggen i Bergen). Interiøret i slottet i filmen er inspirert av slottet på Akershus festning, med ærverdige håndmalte mønstre på alle fire veggene. Filmskapernes Norgestur ga viktig kunnskap for animatører i form av farger, lys og atmosfære. Særlig fjordene la rammen for den bortgjemte byen Arendelle, og middelalderens stavkirker, folkekunst som rosemaling, samt de karakteristiske panelene, rutenettmønstrene inspirerte arkitekturen, innredningen og kostymene i filmen. Dessuten så de filmen Trolljegeren – som de elsket. Disney ville lage sine egne versjoner, men på grunn av filmens inspirasjon, ble trollene i Frost også steiner!

Filmfakta

  • Amerikansk animasjonsfilm fra 2013
  • Spilletid: 102 minutter
  • Lydmiks: Dolby Digital, Datasat, Dolby Atmos
  • Filmlengde: 2799 m
  • Produksjon: Walt Disney Animation Studios og Walt Disney Pictures
  • Budsjett: $150 millioner
  • Premiere USA: 10. november 2013

  • Regi: Chris Buck og Jennifer Lee
  • Produsenter: Peter Del Vecho og John Lasseter
  • Manus: Jennifer Lee, Shane Morris
    • Basert på HC Andersens eventyr Snedronningen
  • Musikk: Christophe Beck
  • Originalstemmer: Kristen Bell, Livvy Stubenrauch, Josh Gad, Jonathan Groff, Eva Bella, Santino Fontana, Idina Menzel, Tom Kane

  • Norgespremiere: 25. desember
  • Norske stemmer: May Kristin Kaspersen, Lisa Stokke, Thorbjørn Harr, Anders Baasmo Christiansen, Gard Eidsvold, Gustav Nilsen

Frost-effekten i Norge

Frost har som en selvfølge fått en sentral plass på den norske paviljongen på Epcot-senteret i Disneyworld i Florida. Figurene i Frost har fått norskklingende navn som Sven, Anna og Olaf. I Epcot-paviljongen kan du møte filmfigurene Anna og Elsa i levende live. Disney kan dette! Innslagene av fjord, fjell og fossefall, grantrær og mosegrodde steiner, nordlys og reinsdyr - og troll, har hatt en stor effekt. Utover at vi får se stavkirker, steintroll, fjordhester, nordlyset, bunader, og hører samisk joik, så får vi attpåtil i en filmsekvens se at det selges lutefisk på glass.

Reiselivsmyndighetene har også spisset en rekke markedsaktiviteter i utlandet mot Frost. Visit Norways kampanjesider for filmen er godt besøkt og kommunikasjonen ut i markedet blir møtt med god respons. I januar startet de en online kampanje i samarbeid med flyselskapet Norwegian på nettsidene til NY Times. Flere utenlandske reiselivsoperatører har laget egne Norgespakker. Selskapet Adventures by Disney tilbyr en Frozen rundreise som følger filmskapernes fotspor. Turen vil ta turistene med til Bergen, Flåm, Geiranger, og Oslo. Avtalen mellom Innovasjon Norge og Disney innebærer at reiselivsaktører som skal selge ferielandet Norge får bruke filmen i sin markedsføringsstrategi.

 
Disney on Ice 2015 - Magical Ice Festival (Oslo Spektrum)

OSCAR og GRAMMY AWARDS

Frost fikk 2 Oscar

Frost fikk 2 Oscar: Beste animasjonsfilm og beste sang Let It Go, skrevet av ekteparet Kristen Anderson-Lopez og Robert Lopez. Let It Go blir sunget av den amerikanske skuespilleren Idina Menzel, som også fremførte den under Oscar-utdelingen 2014. Selv om Demi Lovato sang inn en singelversjon av Let It Go, så ble sangen spesifikt skrevet for Idina Menzels stemme. Kristen Anderson-Lopez og Robert Lopez har sagt at Menzels stemme er «en av de mest fantastiske stemmene til Broadway og et ikon i musikkteatret». Lisa Stokke synger den norske versjonen La den gå.

Frost fikk 2 Grammy Awards

Selv om Frost kom ut i slutten av 2013, ble filmen nominert i tre kategorier i Grammay Awards 2015. Nominasjonene var for kategorien «Best Compilation Soundtrack for Visual Media», «Best Score Soundtrack for Visual Media», og «Best Song Written for Visual Media». Filmen fikk to Grammy-priser. Den Oscar-vinnende sangen Let It Go (La den gå), skrevet av Robert Lopez og Kristen Anderson - Lopez, fikk Grammy for beste sang skrevet for visuelle medier. Den andre Grammyen er for filmens utrolig populære soundtrack, som paret og produsentene Tom MacDougall og Chris Montan vant for beste samling soundtrack for visuelle medier.

Kilder

Eksterne lenker